• Të thyejmë tabutë, t’i themi po sufizmit
 • Sufizmi, Selefizmi dhe Mjerimi i Sektarizmit
 • Rregullat e udhës së sufizmit*
 • Shpërthim mllefi në paradhomën e intolerancës
 • A do ta bojkotojë Turqia Perëndimin?
 • AGJËRIMI NDËRMJET FESË DHE BESIMIT
 • Të bërit mirë si alternativë
 • Të thyejmë tabutë, t’i themi po sufizmit

  Të thyejmë tabutë, t’i themi po sufizmit

  Elton Hatibi Tradita e tasavufit është e hershme në vendin tonë sa dhe vetë prezenca e Islamit. Është jashtë çdo imagjinate të aludojmë se sundimtarët osmanë që qeverisën këto troje, të mos ishin në një mënyrë a një tjetër të lidhur me mësimet apo aktivitetet që përçon tradita sufi. Në […]

 • Sufizmi, Selefizmi dhe Mjerimi i Sektarizmit

  Sufizmi, Selefizmi dhe Mjerimi i Sektarizmit

    Besnik Sinani Pak muaj më parë, në qytetin e Xhedas në Arabinë Saudite, u ftova nga miq në shtëpinë e Sejid Abdullah Fadak, ndoshta figurës më të njohur në publik në Arabinë Saudite si përfaqsues i Sufizmit. Nxënës i Sejid Muhamed Alaui el Malikiut, pasardhës i drejtë për drejtë […]

 • Rregullat e udhës së sufizmit*

  Rregullat e udhës së sufizmit*

  Imam Neveviu Rregullat kryesore të udhës së sufizmit janë pesë: 1) Druajtja ndaj Zotit, privatisht dhe publikisht, 2) të jetuarit sipas Sunetit, me fjalë dhe me vepra, 3) Indiferenca karshi faktit nëse të tjerët refuzojnë apo pranojnë, 4) Kënaqësia ndaj Zotit në bollëk dhe mungesë bollëku dhe 5) Kthimi tek […]

 • Shpërthim mllefi në paradhomën e intolerancës

  Shpërthim mllefi në paradhomën e intolerancës

  Para disa ditësh, në rrjetet sociale nisi një fushatë linçimi ndaj Imamit pranë Xhamisë së Kokonozit në Tiranë, pas publikimit të një filmimi ku ai shfaqej në një ceremoni ritualistike të traditës sufi. Siç ndodh rëndom, përmbajtja e komenteve dhe qëndrimeve të një mase kryesisht anonime njerëzish arrinin livele të […]

 • A do ta bojkotojë Turqia Perëndimin?

  A do ta bojkotojë Turqia Perëndimin?

  Abdulrahman al-Rashed Numri i turistëve arabë në Turqi nuk arrin më shumë se 200 mijë në vit, ndërkohë që turistët rusë dhe iranianë arrijnë respektivisht 4 milion dhe 1.5 milion në vit. Këto shifra na ndihmojnë të kuptojnë lidhjet midis vendeve dhe atë që ndikon tek to. Presidenti i Turqisë […]

 • AGJËRIMI NDËRMJET FESË DHE BESIMIT

  AGJËRIMI NDËRMJET FESË DHE BESIMIT

    Ismail Bardhi “Kush nuk e braktis të folurit e rrejshëm dhe veprimin sipas tij, Allahu nuk ka nevojë që ai ta lërë ushqimin dhe pijen e tij.” (Hadith) “Agjëruesi ka dy gëzime: në iftar dhe me rastin e takimit me Zotin e tij.” (Hadith) Përsëri Ramazan … a thua […]

 • Të bërit mirë si alternativë

  Të bërit mirë si alternativë

  Altin Hyka Koncepti i të mirës është vështire te trajtohet pa të kundërtën e saj, pra konceptin e të keqes. E mira dhe e keqja si një dikotomi në përplasje të gjithëhershme, e kanë shoqëruar njerëzimin që nga fillimet e tij. Për këtë kanë shkruar/folur profesionalisht e në mënyrë akademike […]

 

Shkrime »

Lexime »

Permendje »

 

Most Recent

Të thyejmë tabutë, t’i themi po sufizmit

Të thyejmë tabutë, t’i themi po sufizmit

Elton Hatibi Tradita e tasavufit është e hershme në vendin tonë sa dhe vetë prezenca e Islamit. Është jashtë çdo imagjinate të aludojmë se sundimtarët osmanë që qeverisën këto troje, të mos ishin në një mënyrë a një tjetër të lidhur me mësimet apo aktivitetet që përçon tradita sufi. Në […]

 
 

Sufizmi, Selefizmi dhe Mjerimi i Sektarizmit

Sufizmi, Selefizmi dhe Mjerimi i Sektarizmit

  Besnik Sinani Pak muaj më parë, në qytetin e Xhedas në Arabinë Saudite, u ftova nga miq në shtëpinë e Sejid Abdullah Fadak, ndoshta figurës më të njohur në publik në Arabinë Saudite si përfaqsues i Sufizmit. Nxënës i Sejid Muhamed Alaui el Malikiut, pasardhës i drejtë për drejtë […]

 
 

Shpifja hallall dhe menhexhi i baltës

Shpifja hallall dhe menhexhi i baltës

Maskarada kundër Imamit të Xhamisë së Kokonozit nuk ka të ndalur. Një histeri masive ka vërshuar në rrjetet sociale, kryesisht nga besimtarë që pretendojnë të jenë selefinj, të cilët po derdhin një sërë akuzash e fyerjesh kundër tij. Në mënyrën më tinzare nga një dorë ngatërrestarësh, parashtrohen fakte të shkëptura […]

 
 

Rregullat e udhës së sufizmit*

Rregullat e udhës së sufizmit*

Imam Neveviu Rregullat kryesore të udhës së sufizmit janë pesë: 1) Druajtja ndaj Zotit, privatisht dhe publikisht, 2) të jetuarit sipas Sunetit, me fjalë dhe me vepra, 3) Indiferenca karshi faktit nëse të tjerët refuzojnë apo pranojnë, 4) Kënaqësia ndaj Zotit në bollëk dhe mungesë bollëku dhe 5) Kthimi tek […]

 
 

Shpërthim mllefi në paradhomën e intolerancës

Shpërthim mllefi në paradhomën e intolerancës

Para disa ditësh, në rrjetet sociale nisi një fushatë linçimi ndaj Imamit pranë Xhamisë së Kokonozit në Tiranë, pas publikimit të një filmimi ku ai shfaqej në një ceremoni ritualistike të traditës sufi. Siç ndodh rëndom, përmbajtja e komenteve dhe qëndrimeve të një mase kryesisht anonime njerëzish arrinin livele të […]

 
 

A do ta bojkotojë Turqia Perëndimin?

A do ta bojkotojë Turqia Perëndimin?

Abdulrahman al-Rashed Numri i turistëve arabë në Turqi nuk arrin më shumë se 200 mijë në vit, ndërkohë që turistët rusë dhe iranianë arrijnë respektivisht 4 milion dhe 1.5 milion në vit. Këto shifra na ndihmojnë të kuptojnë lidhjet midis vendeve dhe atë që ndikon tek to. Presidenti i Turqisë […]

 
 

AGJËRIMI NDËRMJET FESË DHE BESIMIT

AGJËRIMI NDËRMJET FESË DHE BESIMIT

  Ismail Bardhi “Kush nuk e braktis të folurit e rrejshëm dhe veprimin sipas tij, Allahu nuk ka nevojë që ai ta lërë ushqimin dhe pijen e tij.” (Hadith) “Agjëruesi ka dy gëzime: në iftar dhe me rastin e takimit me Zotin e tij.” (Hadith) Përsëri Ramazan … a thua […]

 
 

Të bërit mirë si alternativë

Të bërit mirë si alternativë

Altin Hyka Koncepti i të mirës është vështire te trajtohet pa të kundërtën e saj, pra konceptin e të keqes. E mira dhe e keqja si një dikotomi në përplasje të gjithëhershme, e kanë shoqëruar njerëzimin që nga fillimet e tij. Për këtë kanë shkruar/folur profesionalisht e në mënyrë akademike […]

 
 

Kleriku katolik vajton ushtarët e grushtit të shtetit?!

Kleriku katolik vajton ushtarët e grushtit të shtetit?!

A. Cara Siç është vënë re prej shumëkujt, viktimat e sulmeve terroriste në Europë marrin jehonë të pakrahasueshme me ato të Turqisë, për shembull, madje edhe për vëmendjen e një prifti, i cili ka për detyrim që të paktën të vdekurit t’i konsiderojë njëlloj. Gjithsesi, deri këtu nuk ka ndonjë […]

 
 

Pse vrasësi i deputetes britanike nuk quhet terrorist?

Pse vrasësi i deputetes britanike nuk quhet terrorist?

Glenn Greenwald Deputetja britanike laburiste Jo Cox u vra në mënyrë brutale pak ditë më parë. Megjithëse motivi nuk është vërtetuar akoma, ka fakte të shumta që tregojnë se i dyshuari, Thomas mair, 52, i bardhë, ishte nga ideologjia politike. Cox ishte një mbrojtëse e njohur e refugjatëve. Të paktën […]

 
 
 
 
 

Arkiva

Rregjistrohu me email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner