Opinion

Islami i Haradinajt

Islami i Haradinajt

Besnik Sinani Ramush Haradinaj është gjetur në siklet politik. Në një takim në Universitetin Columbia në New York, Haradinaj ka thënë se nuk e di pse është mysliman, se familja e tij ka qenë katolike, se ai s’ka shkelur kurrë...

 

Armët kimike dhe shndërrimi në VIP

Armët kimike dhe shndërrimi në VIP

e-zani 1. Për vite me radhë jemi përpjekur masivisht të zhvishemi nga stereotipi me të cilin bota e huaj na ka përfytyruar, ai i një kulture të lënduar nga gjakmarrja dhe nga ligjet arkaike kanunore, ose të paktën ne nuk jemi identifikuar...

 

Enver Hoxha, hoxhë Enveri

Enver Hoxha, hoxhë Enveri

Doan  Dani Një opinion rreth librit Shënime mbi lindjen e mesme dhe procesit të fetarizimit të Enver Hoxhës  Teksa sëmundja dhe mosha ia përshpejtonin erozionin e trupit dhe mendjes, Enver Hoxha publikonte librin Shënime mbi Lindjen...

 

“Ambjentalizmi pa kushte” dhe Primavera Silenziosa e Rachel Carsonit

“Ambjentalizmi pa kushte” dhe Primavera Silenziosa e Rachel Carsonit

Bledar KOMINI Është muaj Ramazani, muaj në të cilin myslimanët kudo në botë drejtohen nga vetja, për t’i ikur realitetit e për t’iu përkushtuar Zotit. Edhe për besimtarët shqiptarë ndodh e njëjta gjë. Ata njësoj si të gjithë...

 

Namazi në Namazgja

Namazi në Namazgja

Besnik Sinani* Në një replikë të mëpërparshme me një shkrim të z. Koloreto Cukali kam adresuar si shfaqje oportunizmi shqetësimin ekologjik të tij apo të tjerëve si z. Sazan Guri që pozicionohen kundër ndërtimit të xhamisë....

 

Maskarada ekologjike kundër xhamisë

Maskarada ekologjike kundër xhamisë

Besnik Sinani Njoftimi i ndërtimit të një xhamie të re në Tiranë, mbi njëzet vjet nga vënia e gurit të themelit, ka sjellë edhe ngritjen e zërave të kauzës së ruajtjes së pemëve dhe hapsirave publike. Dy prej tyre, Sazan Guri...

 

Manikyr në thonjtë e shtrigës

Manikyr në thonjtë e shtrigës

Orges Hato Disa vlonjatë më treguan një banderolë të Partisë Demokratike që shkruante ‘Ne jemi ndryshimi. Përpara!’ e që ishte vendosur në dalje te qytetit të Vlorës. Qeshnin sa herë që e shihnin. Banderola lëkundej mbi krye,...

 

Të zgjedhësh të keqen

Të zgjedhësh të keqen

 Fatjon Nanaj Në kohë fushate qytetarët shqiptarë duket sikur fitojnë vëmendjen që normalisht duhet të meritonin. Duket sikur njëherë në katër vjet bëhen edhe ata të rëndësishëm. Të kuptohemi, të rëndësishëm jo në sensin...

 

Peticioni i/kundër diktatit

Peticioni i/kundër diktatit

Enis Sulstarova* Kundër diktatit të huaj             Nga fundi i muajit mars, një grup intelektualësh nga Shqipëria dhe Kosova, midis tyre edhe Ismail Kadare, botuan një peticion ku i kërkonin qeverive, parlamenteve dhe...

 

San Francisko takon Sulltanin, shkëndija për dialogun dhe mirëkuptimin!

San Francisko takon Sulltanin, shkëndija për dialogun dhe mirëkuptimin!

Arbër Fetiu Titulli që i kam vënë këtij shkrimi nuk është i rastësishëm e as nuk është ngërthyes i ndonjë paradoksi apo anakronie. Për ata që nuk e kanë ditur, emri i qytetit të bukur amerikan, San Francisko është emri të...

 
 
 
 

Të Jesh Mysliman Evropian adreson disa nga
çështjet themelore që janë rjedhim i prezencës
disa-miljonëshe të myslimanëve në Evropë në
kohën tonë. Bazuar në një studim të thellë të
burimeve islame, ky libër kërkon t’u përgjigjet
pyetje bazike në lidhje me integrimin social,
politik, kulturor dhe legal. Ky studim tregon se
është e mundur të jetosh si mysliman praktikant
teksa jeton me të tjerët në shtetet kombëtare
multi-kulturore dhe pluraliste të Evropës.

Archives

Filosofia islame nga zanafilla e saj deri sot ofron një vështrim gjithëpërfshirës të filosofisë islame nga shekulli i nëntë e deri sot. Siç dëshmon Sejjid Husein Nasr, brenda kësaj tradite, filosofimi kryhet në një botë, ku profetësia është realiteti qendror i jetës, i lidhur jo vetëm me sferat e veprimit dhe etikës, por edhe me atë të dijes. Krahasime me filosofinë e krishterë dhe çifute nxjerrin në pah raportin ndërmjet arsyes dhe shpalljes, ose filosofisë dhe fesë.
Nasr e paraqet filosofinë islame në lidhje me traditën islame në tërësi, por e trajton këtë filosofi gjithmonë si filosofi, jo thjesht si histori intelektuale. Krahas pjesëve që trajtojnë zhvillimin e përgjithshëm historik të filosofisë islame, mjaft krerë shtjellojnë filosofë të mëvonshëm e kryesisht të panjohur. Vepra i kushton vëmendje të posaçme edhe traditës Perse.

Ky është një libër pionier në fushën me leksik dhe gramatikë intelektuale pak të lëvruar si ajo e literaturës teologjike në shqipe. Përkundër botimeve që mbeten të aksesueshme vetëm nga besimtarë të traditave fetare dhe studiues të specializuar, ky libër është i hapur për besimtarin mysliman, kërkuesin spiritual si dhe për lexuesin jashtë traditës fetare. Autori tregon zotërim të literaturës tradicionale të Islamit ashtu si dhe njohje të mirë të zërave të studiuesve modernë dhe ofron një volum konciz por të pasur kumtesh teologjike mbi vizionin e Islamit për njeriun si agjent të vullnetit hyjnor.