Forma laiciteti dhe hibridi shqiptar


  Doan Dani Në fillim të vitit të ri shkollor ministri francez i arsimit, Vincent Peillon, bëri publike një iniciativë të lajmëruar më parë me objektiv ritheksimin e laicitetit në shkollë, si mjet edukimi në devotshmërinë ndaj Republikës. Thënë ndryshe, një deja vu tradicionalisht franceze […]‘Çmimi i gazi-tarisë’ për jav …


4. Vendin e katërt e meriton gazetari i mirënjohur Armand Shkullaku, kësaj radhe në uniformën patriotike, filoevropiane, antierdoganiane. Pasi bëri karrierë si rapsod i qeverisë Berisha, e pasi ky i fundit u shfaq dukshëm si aleat i ngushtë me politikën turke, Shkullaku i sotshëm kritikon […]Enver Hoxha, hoxhë Enveri


Doan  Dani Një opinion rreth librit Shënime mbi lindjen e mesme dhe procesit të fetarizimit të Enver Hoxhës  Teksa sëmundja dhe mosha ia përshpejtonin erozionin e trupit dhe mendjes, Enver Hoxha publikonte librin Shënime mbi Lindjen e Mesme (Tiranë 1984) në formë përmbledhjeje qëndrimesh politike […]Revolucioni Iranian në këndvështrimin e Sh …


Enis Sulstarova Revolucioni Iranian është një nga ngjarjet e bujshme të shek. XX. Kjo ngjarje vazhdon të tërheqë vëmendjen e studiuesve dhe të analistëve të politikës siç dëshmohet nga një libër i botuar në gjuhën shqipe prej Fondacionit Kulturor Iranian “Saadi Shirazi”, ku janë mbledhur […]Bashkimi martesor në botëkuptimin islam*


Rezart Beka   Esenca e çdo vizioni islam e merr pikënisjen nga teuhidi, d.m.th nga dëshmia e besimit se “nuk ka zot tjetër përveç Allahut”. Ndonëse e shkurtër në vetvete, gjithsesi kjo shprehje përbën thelbin e themelit të fesë islame. Principi i teuhidit, ose ndryshe […]Gropa e zezë


Elton Hatibi Nga i gjithë teksti i peticionit kundër rishikimit të historisë, kontaminuar me termat genocid, dhunë, shfarosje, shtypje, persekutim, tragjedi, dramë, etj, togfjalshi më emblematik në raport me të vërtetën historike të pretenduar se mbrohet është padyshim ai i “gropës së zezë”. “Pushtimi osman […]Kombe të ndryshme me elita të ngjashme


Doan Dani Njëkohësisht me përfundimin e luftës në Kosovë, në Itali dilte në treg libri në formë interviste Serbia: l’ultima trincea d’Europa (Serbia: llogorja e fundit e Evropës), i autorit Dragoš Kalajić, shkrimtar i njohur serb, ish-senator i Srbska Republika, ultranacionalist, themelues i Institutit të […]Televizive dhe fetare


Neil Postman Edhe pse mund të duket si antiamerikane kjo që do them, jo çdo gjë është bërë për të dalë në televizor. Ose, për ta thënë më saktësisht, duke u transmetuar në televizor, gjëja transformohet nga ajo që ishte në diçka krejt tjetër, e […]Cilët Islamistë? Religjioni dhe Lufta Civil …


HARUN MOGHUL*   Siria është shndërruar kapitulli më i përgjakshëm i Pranverës Arabe. Është llogaritur se vetëm në Nëntor janë vrarë 3400 sirianë, me një numër të përgjithshëm që shkon nga 30.000 në 50.000. Kjo betejë ka në përbërjen e saj aleanca dhe dyluftime mes […]Injoranca premisë për intolerance


Elton Hatibi Gazeta Dita, një gazetë e re në tregun shqiptar, shtroi pyetjen: A është Shqipëria Islamofobike. Gazeta i kërkoi Elton Hatibit, Redi Shehut dhe Besnik Sinanit të shkruanin një artikull të bazuar në këtë pyetje. Po sjellim këtu kontributin e Elton Hatibit në këtë […]