Përmendje

Akuzat Orientaliste për mos-ndarjen e pushteteve

Akuzat Orientaliste për mos-ndarjen e pushteteve

Wael Hallaq* Orientalisti i famshëm libanez Emile Tyan argumenton se një nga “Pasojat e konceptit të delegimit sollën mungesën e plotë të ndarjes mes pushtetit gjygjësor dhe atij ekzekutiv”[i], një argumentim që ka gjetur mbështetje...

 

Mbi Intelektin dhe Tekstin në Islam

Mbi Intelektin dhe Tekstin në Islam

Besnik Sinani Qartazi dhurata më e madhe që Zoti i ka dhënë njerëzimit është intelekti, sepse është i vetmi instrument nëpërmjet të cilit Zoti i Madhëruar njihet dhe i vetmi nëpërmjet të cilit realizohet besimi tek Profeti. Meqënëse...

 

Shkrimi i shenjtë, intelekti dhe zemra në disiplinat e fikhut, etikës dhe sufizmit

Shkrimi i shenjtë, intelekti dhe zemra në disiplinat e fikhut, etikës dhe sufizmit

Rezart Beka Kjo ese e shkurtër përpiqet të hedhë dritë mbi mënyrat se si shkrimi i shenjtë, intelekti dhe zemra, të cilat përbëjnë tre prej formave më të rëndësishme të arritjes së njohjes së saktë në Islam, e manifestojnë...

 

Kur fundamentalizmi kultivohej nga Perëndimi*

Kur fundamentalizmi kultivohej nga Perëndimi*

Michel Chossudovsky   “Shtetet e Bashkuara shpenzuan me miliona dollarë për pajisjen e fëmijëve afganë me tekste shkollore të mbushura ciptazi me imazhe të dhunshme dhe retorikë militante islame…Abetaret e mbushura me biseda rreth...

 

Shkaqet e përfshirjes në luftën e Sirisë

Shkaqet e përfshirjes në luftën e Sirisë

Elton Hatibi Padyshim që ngjarja kryesore e këtyre ditëve të fundit është arrestimi i tetë shtetasve shqiptarë nën akuza që lidhen me organizimin, rekrutimin, stërvitjen dhe financimin e personave të tjerë, për t’i dërguar më...

 

Një shënim i Respublica-s dhe debati mbi komentet

Një shënim i Respublica-s dhe debati mbi komentet

Mustafa Nano ka bërë një shënim në faqen Respublica pas shkrimit tonë këtu tek e-zani.com ku pohon: Unë e kuptoj dhe e mirëkuptoj shqetësimin e E-zanit përballë një komenti që bën insinuata të tilla, por pyes: Vetëm ndaj E-zanit...

 

Mos u mbështet në veprat e tua

Mos u mbështet në veprat e tua

MOHAMED GHILAN Nga shenjat e mbështetjes tek veprimet e tua – humbja e shpresës në çastet e dështimit. Ibn Ata’ Allah, Zoti pastë mëshirë për të, e nis aforizmin e tij duke korrigjuar besimin dhe kredon e myslimanëve në...

 

Qasje të gabuara mbi gabimet e të arrestuarve

Qasje të gabuara mbi gabimet e të arrestuarve

Neki Kaloshi Konflikti në Siri ka sjellë solidaritetin e të gjithë botës me viktimat e pafajshme, shumica e të cilëve gra e fëmijë, të masakruar brutalisht nga dora vrastare e një regjimi kriminal. Kudo, në të gjithë botën, mbarë...

 

Presidenca Italiane: Napolitano nuk ka fyer Islamin gjatë vizitës në Shqipëri

Presidenca Italiane: Napolitano nuk ka fyer Islamin gjatë vizitës në Shqipëri

Perpara disa ditësh çuditërisht qarkulloi lajmi sipas të cilit presidenti Napolitano gjatë vizitës në Shqipëri kishte avancuar disa pretendime fyese ndaj fesë Islame. Sipas Agjencisë virtuale Italiane të shtypit të ditës ASCA Presidenti...

 

Suksese Kryetarit të ri misterioz!

Suksese Kryetarit të ri misterioz!

E-Zani Skënder Brucaj do të jetë kryetari i ri i Komunitetit Musliman, pas garës fshehtë të zhvilluar në Këshillin e Përgjithshëm ku ai arriti të triumfojë në mënyrë spektakolare duke fituar rreth 90 përqind të votave. Mësohet...

 
 
 
 

Të Jesh Mysliman Evropian adreson disa nga
çështjet themelore që janë rjedhim i prezencës
disa-miljonëshe të myslimanëve në Evropë në
kohën tonë. Bazuar në një studim të thellë të
burimeve islame, ky libër kërkon t’u përgjigjet
pyetje bazike në lidhje me integrimin social,
politik, kulturor dhe legal. Ky studim tregon se
është e mundur të jetosh si mysliman praktikant
teksa jeton me të tjerët në shtetet kombëtare
multi-kulturore dhe pluraliste të Evropës.

Archives

Filosofia islame nga zanafilla e saj deri sot ofron një vështrim gjithëpërfshirës të filosofisë islame nga shekulli i nëntë e deri sot. Siç dëshmon Sejjid Husein Nasr, brenda kësaj tradite, filosofimi kryhet në një botë, ku profetësia është realiteti qendror i jetës, i lidhur jo vetëm me sferat e veprimit dhe etikës, por edhe me atë të dijes. Krahasime me filosofinë e krishterë dhe çifute nxjerrin në pah raportin ndërmjet arsyes dhe shpalljes, ose filosofisë dhe fesë.
Nasr e paraqet filosofinë islame në lidhje me traditën islame në tërësi, por e trajton këtë filosofi gjithmonë si filosofi, jo thjesht si histori intelektuale. Krahas pjesëve që trajtojnë zhvillimin e përgjithshëm historik të filosofisë islame, mjaft krerë shtjellojnë filosofë të mëvonshëm e kryesisht të panjohur. Vepra i kushton vëmendje të posaçme edhe traditës Perse.

Ky është një libër pionier në fushën me leksik dhe gramatikë intelektuale pak të lëvruar si ajo e literaturës teologjike në shqipe. Përkundër botimeve që mbeten të aksesueshme vetëm nga besimtarë të traditave fetare dhe studiues të specializuar, ky libër është i hapur për besimtarin mysliman, kërkuesin spiritual si dhe për lexuesin jashtë traditës fetare. Autori tregon zotërim të literaturës tradicionale të Islamit ashtu si dhe njohje të mirë të zërave të studiuesve modernë dhe ofron një volum konciz por të pasur kumtesh teologjike mbi vizionin e Islamit për njeriun si agjent të vullnetit hyjnor.