Sufizëm i manipuluar


Tarik Ramadan Ky është marë nga një postim në FB në faqen zyrtare të Dr. Tarik Ramadan dhe po e sjellim në dritën e përkujtimit të masakrës në sheshin përballë xhamisë së ualijes së famshme, Rabia Adauija, dy vjet më parë: Udha autentike e sufizmit […]Dy vjet nga Masakra e Rabia: Ligësia e njer …


Këto ditë e vecanërisht sot gjenden shumë artikuj që përkujtojnë masakrën e sheshit përballë xhamisë Rabia Adauija, në Kajro dy vjet më parë ku qindra protestues që mbështesnin presidentin e parë të dalë nga zgjedhje demokratike në Egjipt, u vranë në ditën me diell, përpara […]Jezusi dhe Muhamedi: Pikëtakimet e reja- Tim …


Përmbledhje e artikullit Faqja Erasmus (www.erasmusi.org ) ka publikuar artikullin e saj më të ri me titull “Jezusi dhe Muhamedi: Pikëtakimet e reja”, shkruar nga Tim Winter(Abdyl Hakim Murad). Ky artikull shqyrton në mënyrë kritike një nga qasjet klasike orientaliste të mënyrës se si është analizuar […]Blaise Pascal dhe Ibn Kajim el-Xheuzijeh rret …


Rezart Beka Blaise Pascal  (1623 –1662) është i njohur në historinë perëndimore si një matematicien dhe fizikan i jashtëzakonshëm, shpikës dhe kontribues i shquar në shkencat ekzakte, si edhe si një filozof i mirënjohur i krishterë. Falë një vegimi fetar në vitin 1654, besimi i […]Fena-ja, dashuria dhe të kapurit pas fesë s …


Ibn Kajim el-Xheuzijeh Fragment i shkëputur nga libri i Ibn Kajim el-Xheuzijes, “Medarixh el-Salikin”, f. 290-295. Sufiu i mirënjohur el-Heraui është shprehur se “Kapja pas fesë të Zotit tek elita e elitës konsiston në bashkimin, i cili është të dëshmuarit të së vërtetës në mënyrë […]Përse mbahet e fshehur nata e kadrit?


Përgatiti: Rezart Beka Dhjetë ditët e ramazanit sapo kanë trokitur dhe besimtarët përgatiten t’i presin ata me shtim në adhurime, lutje dhe përshpitshmëri. Këto ditë përmbajnë brenda tyre natën më të vlefshme dhe më të gjurmuar të gjithë muajit të ramazanit, d.m.th. natën e kadrit. […]Pesë shkatërruesit e shpirtit


Ibn Kajim el-Xheuzije (Fragment i shkëputur nga libri i Ibn Kajim el-Xheuzijes, “Medarixh el-Salikin”, (Botime Dar el-Kutub el-Ilmijeh), f. 283-287 Prishësit e zemrës janë pesë dhe me saktëisht ato janë “përzierja me njerëzit, të jetuarit në një jetë imagjinare (fantazia), lidhja me gjithçka tjetër përveç […]A është Islami jodemokratik?


Parvez Manzoor Moderniteti na ka dhënë një rend publik të de-hyjnizuar. Ai ka ndrydhur të vërtetën e Shpirtit në favor të harmonisë së Polis (Qytetit). Ai e ka reduktuar mandatin e mëkëmbësisë hyjnore (halifullah) në favor të një angazhimi ndaj moralit civil. Civilizimi ynë nuk […]Qëndrimi kundrejt vetes dhe mëkatarit


Ibn Kajim el-Xheuzijeh Prej shenjave të atyre që janë të kthyer me pendim tek Zoti është ndjenja e përbuzjes/përçmimit për ata njerëz që tregohen neglizhent (gafil ndaj urdhëresave të Zotit), madje të frikësuarit për ta (d.m.th. per fundin e tyre). Ndërsa mbajmë njëkohësisht hapur derën […]Vargjet satanike dhe pamundësia e fundamenta …


 Parvez Manzoor Nëse sarkazma e Selman Rushdiut ka shkaktuar shumë shqetësim në zemrat e myslimanëve, sidoqoftë reagimi i myslimanëve i ka dhënë Leviathanit perëndimorë arsye të mira për të kremtuar kultin e tij të tolerancës. Sepse, perëndimi mund tanimë të deklarojë veten me të drejtë […]