Warning: Illegal string offset 'id' in /home/ezaninalte/e-zani.com/wp-content/themes/daily_headlines/archive.php on line 4

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/ezaninalte/e-zani.com/wp-content/themes/daily_headlines/archive.php on line 4

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/ezaninalte/e-zani.com/wp-content/themes/daily_headlines/archive.php on line 4

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/ezaninalte/e-zani.com/wp-content/themes/daily_headlines/header.php on line 4

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/ezaninalte/e-zani.com/wp-content/themes/daily_headlines/header.php on line 4

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/ezaninalte/e-zani.com/wp-content/themes/daily_headlines/header.php on line 4
Shkrime Archives - E-Zani i Nalte

Shkrime

Rohingia, pa shtetësi

Rohingia, pa shtetësi

Warda Mohamed Që nga viti 1982, zyrtarisht rohingiat nuk janë birmanezë. Pa shtetësi, kjo pakicë muslimane është vënë në shënjestër të fushatave të urrejtjes dhe i janë mohuar të drejtat më themelore. Që prej pavarësisë së...

 

Për dhunën dhe tolerancën në fe.

Për dhunën dhe tolerancën në fe.

 Besnik Sinani “Le të dalim nga guva jonë,” shkruante Volteri në shekullin e 18të në esenë Toleranca, “dhe të studiojmë pjesën tjetër të botës. Sulltani qeveris në paqe njëzet milionë njerëz të feve të ndryshme; dyqindmijë...

 

Globalizimi dhe zhdukja e dritëhijeve

Globalizimi dhe zhdukja e dritëhijeve

Bruna Zadeja Mëvetësia e domethënies së festës dhe atmosferës festive detyron ndarjen mes qëndrimit hulumtues mbi historikun e një feste të caktuar, e cila është një gjë, dhe impaktit emocional që shkakton atmosfera e saj e cila...

 

Shkatërrimi i Mekës

Shkatërrimi i Mekës

Ziauddin Sardar   Kur Malkom X vizitoi Mekën më 1964-ën, ai u mahnit. Qyteti iu duk “i lashtë sa vetë koha”, dhe shkroi se zgjerimi pjesërisht i përfunduar i Xhamisë së Shenjtë “do ia kalojë bukurisë arkitekturore të...

 

Myslimanë europianë

Myslimanë europianë

H. Omari Kur kryeministri Rama deklaroi se ‘Shqipëria nuk është vend mysliman, por europian’, la më tepër shijen e një demagogjie politike, të ngjashme me perlat e paraardhësit, që këtej nga anët tona është bërë tashmë model...

 

Alfred Lela si apologjet i urrejtjes

Alfred Lela si apologjet i urrejtjes

H. Omari Pas një indinjate masive në opinionin publik, të shkaktuar nga një intervistë ordinere e Maks Velos për gazetën Mapo, autori i intervistës, Alfred Lela, u detyrua të bëjë një shkrim, si apologji e zullumit të vet. Çdokush...

 

Vehabizmi, misteri i fjalorit islamik dhe hoxhallarët!*

Vehabizmi, misteri i fjalorit islamik dhe hoxhallarët!*

Besnik Sinani Si kurrë më parë, ngjarjet e nxehta në Lindjen e Mesme kanë mbërthyer vëmendjen mediatike shqiptare jo si lajme nga bota, por si ngjarje që shënojnë rrezikun më imediat të interesit kombëtar. Në Shqipëri u arrestuan...

 

Aleksandër Çipa zbret në Bedër

Aleksandër Çipa zbret në Bedër

V. Popaj Si pasojë e reformës në arsimin e lartë, u morën disa masa për universitetet që nuk përmbushin kriteret e përcaktuara nga autoritetet. Ndër institucionet akademike të pezulluara u rendit edhe Universiteti “Hëna e Plotë...

 

Vehabizëm ilegal!!!

Vehabizëm ilegal!!!

Besnik Sinani Në pasim të valës mediatike që ka pasuar debatin publik mbi shqiptarët nga Kosova që i janë bashkangjitur ISIS, lexojmë edhe një propozim ‘nga politikanë dhe përfaqsues të Bashkësisë Islame,’ që kërkon të adresojë...

 

Lufta kundër terrorizmit: spektakli dhe rreziku

Lufta kundër terrorizmit: spektakli dhe rreziku

  Arbër Fetiu   Diskrepancë Në muajin Nëntor të vitit 2011, një hulumtim i qendrës Gani Bobi, i prezantuar gjatë Forum 2015, do na mësonte në fjalët e Shkëlzen Maliqit se “Ekstremizmi fetar nuk paraqet shqetësim...

 
 
 
 

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/ezaninalte/e-zani.com/wp-content/themes/daily_headlines/footer.php on line 4

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/ezaninalte/e-zani.com/wp-content/themes/daily_headlines/footer.php on line 4

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/ezaninalte/e-zani.com/wp-content/themes/daily_headlines/footer.php on line 4

Të Jesh Mysliman Evropian adreson disa nga
çështjet themelore që janë rjedhim i prezencës
disa-miljonëshe të myslimanëve në Evropë në
kohën tonë. Bazuar në një studim të thellë të
burimeve islame, ky libër kërkon t’u përgjigjet
pyetje bazike në lidhje me integrimin social,
politik, kulturor dhe legal. Ky studim tregon se
është e mundur të jetosh si mysliman praktikant
teksa jeton me të tjerët në shtetet kombëtare
multi-kulturore dhe pluraliste të Evropës.

Archives

Filosofia islame nga zanafilla e saj deri sot ofron një vështrim gjithëpërfshirës të filosofisë islame nga shekulli i nëntë e deri sot. Siç dëshmon Sejjid Husein Nasr, brenda kësaj tradite, filosofimi kryhet në një botë, ku profetësia është realiteti qendror i jetës, i lidhur jo vetëm me sferat e veprimit dhe etikës, por edhe me atë të dijes. Krahasime me filosofinë e krishterë dhe çifute nxjerrin në pah raportin ndërmjet arsyes dhe shpalljes, ose filosofisë dhe fesë.
Nasr e paraqet filosofinë islame në lidhje me traditën islame në tërësi, por e trajton këtë filosofi gjithmonë si filosofi, jo thjesht si histori intelektuale. Krahas pjesëve që trajtojnë zhvillimin e përgjithshëm historik të filosofisë islame, mjaft krerë shtjellojnë filosofë të mëvonshëm e kryesisht të panjohur. Vepra i kushton vëmendje të posaçme edhe traditës Perse.

Ky është një libër pionier në fushën me leksik dhe gramatikë intelektuale pak të lëvruar si ajo e literaturës teologjike në shqipe. Përkundër botimeve që mbeten të aksesueshme vetëm nga besimtarë të traditave fetare dhe studiues të specializuar, ky libër është i hapur për besimtarin mysliman, kërkuesin spiritual si dhe për lexuesin jashtë traditës fetare. Autori tregon zotërim të literaturës tradicionale të Islamit ashtu si dhe njohje të mirë të zërave të studiuesve modernë dhe ofron një volum konciz por të pasur kumtesh teologjike mbi vizionin e Islamit për njeriun si agjent të vullnetit hyjnor.