Bajram në Bulqizë


E-zani i nalte “Ajri i rëndë bëhet gjithnjë e më i fortë, sapo i afrohesh stacionit të pompave. 13 burra, të cilët për vite të tëra kanë gërmuar tokën në kërkim të kromit, dergjen në krevatë të improvizuar, pa dhënë shenja jete. I vetmi që […]Shkenca kundër Turqisë


E. Mërtiri Një kërkesë e Ministrit turk të Arsimit për eleminimin e fyerjeve nga tekstet shkollore të historisë ka ndezur reagime të ashpra në Kosovë dhe Shqipëri. Menjëherë pas lajmit, pati një shpërthim të jashtëzakonshëm, shkrimesh, gjykimesh, komentesh si dhe akuzash e denoncimesh publike, ndaj […]Shpata e Islamit


René Guénon Në botën perëndimore është e mdës që Islami të konsiderohet si një traditë thellësisht luftarake, dhe si rrjedhojë, kur kordha ose shpata (es-sejf) është e përfshirë, kjo është marrë vetëm në sensin e saj më literal, pa menduar se si kjo çështje është […]Qartësimi i Pamjes


Hoxha Sabaudin Jashari. Transmeton Ibn Mesudi (r.a) se Profeti (a.s) ka thënë: “ Ai që unifikon shqetësimet e tij ( ka shqetësim vetëm Allahun), Allahu ia merr përsipër të gjitha shqetësimet e tjera. Ndërsa ai që i shkapërderdh shqetësimet e veta nëpër dynja, Allahut nuk […]Islami dhe Ndryshimet Politike në Botën Ara …


Toni Xhonson 20 Korrik, 2011 Protestat pro-demokracisë në Lindjen e Mesme kanë ngritur pyetjen se çfarë roli do luajë Islami politik në qeveritë e reja në Tunizi dhe Egjipt, apo në qeveri të tjera që mund të lindin si pasojë e trazirave të vazhdueshme. Ebrahim […]Nudizëm mediatik në mungesë lajmesh


E. Mërtiri Një ngjarje fare banale, pa pikë rëndësie në të vërtetë për shoqërinë shqiptare, po shqetëson opinionin publik, duke ngritur një debat që do të ishte mirë të ishte kursyer pasi ngre më shumë keqkuptime sesa receta të dobishme për shoqërinë. Disa gdhendje nudo […]Myftinia e Durrësit dhe Ekspozita e Artit.


B. Sinani Në shumë organe të shtypit është njoftuar këto ditë ankesa e Myftinisë së Durrësit me rastin e hapjes së një ekspozite në hapsirat e saj në të njëjtën ndërtesë ku gjendet xhamia e madhe e Durrësit, hapsirë që manxhohet nga Bashkia e qytetit. […]Leximi i Kurani për hatër te agjërimit apo …


Hoxha Sabaudin Jashari Pyetja se cili është zbritur, në Ramazan, për hatër të tjetrit, Kurani për hatër të agjërimit apo agjërimi për hatër të Kuranit, në aspektin formal nuk ka shumë rëndësi por me rëndësi është të dihet se ç’raporte kanë me njëri-tjetrin këta dy […]Prijësat vdesin dhe popujt jetojnë


Hoxhë Sabaudin Jashari. Nëse nuk do ishin disa kushte historike të caktuara të përjetuara nga muslimanët, në periudha të caktuara, nuk do të kishte pasur kush arsye të trajtonte temën e institucionit të prijësit të myslimanëve, “El Imame”, në kuadrin e akides islame. Shumë dijetarë […]Tellallët e urrejtjes ndërshqiptare.


E-Zani Teksa mentorët ideologjikë të Breivik si Robert Spencer dhe Pamela Gellner u distancuan prej tij, në Shqipëri, sic kemi njoftuar më parë, akti i tij terrorist u nderua nga disa si “anti-terrorist”, ndërsa viktimat e tij, më së shumti adoleshentë e ndër të cilët […]